theme-sticky-logo-alt

Kitap İncelemesi: Kundalini Yoga Psikolojisi

Analitik Psikoloji’nin kurucularından Carl Gustav Jung’un kitabı Kundalini Yoga Psikolojisi, 2021 yılında Burcu Tümkaya çevirisiyle Pinhan Yayıncılık’tan okuyucuya sunulmuştur. Kundalini yoga ve çakralara dair derin ve kapsamlı bir arka plan sunan kitap Türkçe için kuşkusuz önemli bir kaynak açığını doldurmuştur.

Bu yazı serisi kapsamında kitabın incelemesi parçalar halinde okuyucuya sunulacak ve dipnot bilgileri de genel inceleme içerisine dahil edilerek yoga, tantrik yoga, bazı yoga kavramlarının psikanalizdeki karşılığı, çakralar ve sembolleri konuları yazının diğer bölümlerinin içeriklerini oluşturacaktır.
1932 yılında Zürih’teki Psikoloji Kulübü’nde Kundalini Yoga üzerine verilen seminerler, Batı kültürünün Doğu kültürüne bakışı konusunda bir dönüm noktası olarak görülmüştür. Kundalini Yoga, yüksek bir bilincin gelişim aşamaları için bir model oluşturmuş ve Jung da buradaki simgeleri bireyleşme dahilinde yorumlamıştır.
Derinlik psikolojisinin (Analitik Psikoloji) ortaya çıkışı, yoga metinlerinin tercüme edilmesi ve yaygınlaşmasıyla tarihsel olarak paralellik göstermiştir.
Seminerlerin verildiği dönemde Analitik Psikoloji, yeni ve umut vadeden bir mukayese kıstası müjdelemiştir. Zira o dönemde derinlik psikolojisi, iyileştirici pratiklerinin dönüştürücü potansiyeline dayanan içsel deneyim haritalarını oluşturmak için kendini Batı düşüncesinin boğucu kısıtlamalarından kurtarmaya çalışmaktaydı.
Jung, 1912’de “Libidonun Dönüşümü ve Sembolleri” * adlı eserinde Upanişadlar ve Rig Veda’dan bölümler için psikolojik yorumlamalar sunmuştur.
F.I. Winter – Yoga ve Psikoanaliz, Keyserling– Bir Filozofun Seyahat Güncesi, Jung- Richard Wilhelm– Altın Çiçeğinin Gizemi, Oskar Schmitz– Psikanaliz ve Yoga gibi dönem çalışmaları da yoga ve psikanaliz arasındaki paralelliklere vurgu yapmıştır.
Yazının bir sonraki bölümünde seminer konuşmacılarının yoga ve tantrik yoga üzerine yorumlarına yer verilecektir.

*Libidonun Dönüşümü ve Sembolleri kitabı güncel olarak Dönüşüm Simgeleri ismiyle Türkçe literatürde yer almaktadır.

Önceki Yazı
Pilavdaki Şehriyenin Rengi
Sonraki Yazı
Simli Bir Dünya
15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://daginikkalsin.com 300 0