Cenk Hikayeleri/ Ödeşmeler ve Şahmeran Hikayesi Kitapları Üzerine
Bu bir kitap tanıtım yazısıdır. İçinde küçük anı parçaları bulabilirsiniz. Belki de bir söyleşidir. Gelin bakalım yamacıma…
Çünkü serde masalcılık var. Anlatıcıyım ben. Şahmeran da dedemin anlattığı masallardan sonra bulduğum ilk masal. Onu bir televizyon filminde buldum. Türkan Şoray oynuyordu ve Zülfü Livaneli’nin kitapları yoktu. Tek başıma izledim, herhalde herkes uyumuştu. Karanlık bir filmdi. Hatırladığım tek aydınlık an, küçük oğlanın çipil gözlerinin ışıktan rahatsız olduğu andı.
Şahmeran onu bıraktı ve…
Gelip buldular onu. Alıp götürdüler…
Bugünkü aklımla çok iyi bir uyarlama olduğunu söyleyebilirim. Çocuk aklımla da onun bir uyarlama olduğunu hiç anlamadığımı itiraf edebilirim. Yalnız tabii bana da anlatmışlardı Şahmeran’ı. Herhalde annemdi… Aklımda kalan Şahmeran’ın öldüğünü yılanların bilmediği. Bir gün duyacaklar diye hala korkuyorum.
Murathan Mungan ve Tomris Uyar’ın Şahmeranlarını okudum bu yaz. İkisi de apayrı bir lezzet bıraktı dimağımda.
Biliyor musunuz Şahmeran çizerlerin çizdiği bir yüz asla başka bir yüze benzemezmiş, yarayı sarmaya yar kendi gelsinmiş.
Cenk Hikayeleri
Murathan Mungan “Cenk Hikayeleri”inde anlatmış Şahmeran’ı. Bir Şahmeran ustasının çırağına tuttuğu ışık gibi. Kitabın tamamında Murathan Mungan başka hikayelerin içinde de karanlık bir gecede, ateşin etrafına toplanan adamların gölgelerine basa basa anlatıyor gibi. Öyle güçlü çıkıyor sesi. Hiçbir yere kaçamıyorsun, görmek istemediklerine gözünü kapayamıyorsun. Hikâyeyi okumuyorsun da onu dinliyorsun adeta.
Ödeşmeler ve Şahmeran
Tomris Uyar da “Ödeşmeler ve Şahmeran”da yazmış, Ödeşmeler Tomris Uyar’ın kendi öykülerini de içine alan bölüm. O sona saklamış Şahmeran’ı. Şahmeran’a gelene kadar seni biraz bu dünyanın içinde gezdiriyor. Algın dışarıya daha açık ama ses hep aynı yumuşaklıkta daha masalsı. Yolunu bul diye bir ip atmış sana yavaş yavaş çekiyor seni masala, uykuya, düşe…
Bilmediğiniz hiçbir şey söylemeyecekler size ama bambaşka bir yoldan yürümenin şaşırtıcı, kışkırtıcı, güvensiz yoluna çıkaracaklar. Bazen eşlik edecekler bazen sizi seslerin ortasında yalnız bırakacaklar. Bazen elinizden tutacaklar bazen de uçurumdan aşağı itecekler siz daha düşmeden uyandıracaklar rüyadan. Bir var, bir yok olacaklar. Bir masal başka türlü nasıl anlatılır zaten.
Bu bir kitap tanıtım yazısıdır. İçine bir masalcının sesi düşmüş olabilir.
Görsel: Tuğçe Akkaya